Här kan ni läsa om några unika anledningar att välja en UMS.
Fokus ligger på prestanda och den senaste tekniken!

 
 

Skränkt skrov - mjukare och snålare gång

Att skrovet är skränkt betyder att det är vassare på mitten än på akterspegeln.
En mindre vass akter ger en båt som är mindre rank när den ligger still, men också ett mer lättdrivet skrov som inte drar lika mycket bränsle och även går snabbare.
Att det sedan blir vassare direkt och hela vägen mot fören gör att det går mjukare i höga vågor.
Det är ovanligt att man bygger aluminiumbåtar på detta viset, eftersom det är mycket mer tidskrävande och tekniskt utmanande än att bara köra samma vinkel hela vägen till förskeppet.
Som exempel har UMS 550DC en bottenvinkel om 18 grader på akterspegeln, men midskepps har den 24 grader.

 

Material

Aluminium finns i en uppsjö av legeringar, alla med olika styrkor och nackdelar. UMS använder sig enbart utav 5083, och alltid minst 3mm tjocklek i skrovet (4mm från 460 och 5mm från 750).
5083 innehåller en del magnesium. Den är därmed den starkaste utav alla aluminiumlegeringar som inte är värmebehandlade.
Lämpar sig mycket väl för marina miljöer. Vissa andra tillverkar använder en sämre legering med mindre magnesium, för att den tål att böjas snävare eller av kostnadsskäl.
UMS jobbar istället runt det problemet med alternativa tillverkningsmetoder. Se bl.a. 550/600 modellerna där man kommer runt problemet genom att böja lite flera gånger, istället för mycket en gång.
UMS gör inga båtar med tunnare aluminium än 3mm, även de minsta J-run och 410 är gjorda i 3mm. Från 460 och större blir det ännu grövre med 4mm.

 

100% aluminium, 0% organiskt

UMS väljer att bygga sina båtar helt utan trä, det ger en lättare och starkare båt. Men även längre livslängd.

 

Nano - förlängd glans

Nanopassivering är en antioxidationsbehandling utav aluminiumen som ger förlängd livslängd och en glans som håller. Genom en kemisk process binder man metallen med en kemisk formula, det blir som ett skyddande lager och framstår som glas-/klarlacksliknande men är mycket mer stryktålig.
Denna ytbehandling tar hand om de fria jonerna som annars bildar oxider.
Att behandla en hel båt kräver mycket arbete och en helt dammfri miljö. Vi har därför valt att lägga nanopassivering som ett tillval.

 

Reversed chine & steglister

Alla UMS skrov har s.k. “reversed chine”. Det innebär att det längst ut på skrovet finns en avslutande del som har “negativ” vinkel. Det ger flera fördelar bl.a. bättre grepp när man svänger, avvisning av skvätt från skrovet = mindre blött i båten och bättre stabilitet både i fart och vid stillaliggande.
Steglister är som längsgående trimplan som hjälper att hålla båten i rätt gångläge vid olika mycket last. Vissa tillverkare har har gått ifrån steglister, inte UMS. Dessutom är UMS steglister inte pressade i aluminiumen, utan svetsade. Därmed är det mycket vassa och hjälper till att greppa bättre i kurvorna!

 

Tillverkningsteknik aluminiumbåt

Alla båtar från UMS byggs i en jigg där de individuella aluminiumplåtarna monteras fast innan de svetsas samman. Denna produktionsteknik är mer tidskrävande än alternativen men det garanterar att resultatet blir perfekt varje gång, rakt och utan spänningar i skrovet. Sedan byggs alla längs- och tvärsgående profiler upp inuti skrovet. Dessa ger båten en enorm styvhet och styrka! Notera att alla skott är tillverkade på varvet och av samma aluminiumkvalitet. Vissa andra tillverkare använder färdiga profiler av sämre kvalitet.
Skrovet fylls därefter upp med flytelement, alla UMS båtar är givetvis osänkbara.

 

FASTen - Fiskeutrustning

Alla modeller, förutom J-run, kommer som standard med en sk. C-profil längst upp på insidan av skrovet. I denna profil kan man montera en hållare av diverse utrustning. Allt från spöhållare till hållare för actionkamera eller håv.

Några artiklar ligger redan i webshoppen, hela utbudet finns här.

 

SunDeck / FishDeck

Nu går det att beställa ett ihopfällbart kastdäck/soldäck till följan modeller:
460DC
500DC
550DC
600DC
När det inte används viks det ihop och ligger på luckan till den främre stuven, inga lösa delar som skall stuvas undan.
Perfekt om man inte vill ha en mer mångsidig båt. Åk med familjen och bada eller på sportfisketävling.